Brødsauce vierge

Brødsauce vierge
Fotograf: Chris Tonnesen

Sådan gør du

  1. Del brødet i mindre stykker, og rist det i ovnen 10 min. ved 180°C, til det er let gyldent og endnu ikke helt tørt.
  2. Skær tomaterne i tern.
  3. Hak løg og hvidløg fint.
  4. Skyl kapers og lad dem dryppe godt af.
  5. Riv det gule af citronskallen fint, og pres citronerne.
  6. Hak koriander og persille eller basilikum.
  7. Vend tomater, løg, hvidløg, kapers, appelsinsaft, citronsaft og -skal, med brød og olivenolie. Konsistensen skal være våd og saucelignede.
  8. Smag til med salt, peber, friske koriander, persille eller basilikum samt friske eller tørrede korianderfrø
  9. Servér med garniture – kogte nye kartofler om sommeren, råstegte artiskokker om efteråret eller dampet selleri om vinteren.

Tip

Alle ingredienserne til saucen kan gøres klar i forvejen fx dagen før. Men vent med at blande krydderurter og citrussaft sammen, til tæt på det tidspunkt saucen skal serveres, da syren ellers kan gøre den friske grønne farve i krydderurterne kedelige og brune.

Hvad er brødsauce vierge?

Sauce vierge er en rustik brødsauce, som tilfører fylde og fedme til grønne retter. Den er genial at bruge brødrester til.

Brug en mild eller ’grøn’ olivenolie, og pas på, saucen ikke bliver for salt.

Udskriv opskrift

Ingredienser

250 g daggammelt, tørt brød
500 g tomater
100 g skalotteløg
5 g hvidløg
60 g saltede kapers
70 ml citronsaft
2 stk citron, skal og saft
500 ml olivenolie
salt og peber
40 g frisk koriander
50 g frisk persille eller basilikum
2 tsk friske eller tørrede korianderfrø

Der bliver i alt 1,8 kg sauce af en portion til 10 personer

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.