Brød med hvide bønner

Sådan gør du
To dage før:
- Udblød bønnerne i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer i køleskab.
Dagen før:
- Hæld vandet fra de udblødte bønner, og kog dem helt møre i friskt vand.
- Afkøl bønnerne og blend til en glat puré – evt. med lidt af kogevandet, hvis pureen er meget tyk.
- Afvej 550 g af puréen – den mængde passer med resten af opskriften.
- Bland bønnepuréen med vand, gær og salt, og rør den, indtil gæren er opløst.
- Tilsæt mel, og rør på lav hastighed. Når melet er rørt godt sammen med de andre ingredienser, justerer du med mere vand eller mel, til dejen har en passende våd konsistens.
- Skru hastigheden op på max, og lad dejen ælte, indtil den slipper skålen.
- Kom dejen i en beholder, der er rummelig nok til, at den kan hæve til dobbelt størrelse.
- Dæk med låg eller viskestykke, og lad dejen hæve på køl til dagen efter.
På dagen:
- Form dejen til 1 stort eller 2 mindre brød eller 10-12 store boller.
- Læg dem på bageplader med bagepapir, og drys med sesam.
- Dæk med viskestykker, og efterhæv i 1 time.
- Varm ovnen op med bageplader til 200° C.
- Træk brød eller boller over på de varme bageplader.
- Bag brød i 30-35 min., boller i 10-15 min.
OBS: Mads bruger ingridærter i videoen i stedet for hvide bønner, som der står i opskriften. Begge dele kan bruges.
Ingredienser
300 g hvide bønner
80 ml vand
20 g gær
10 g salt
350 g hvedemel
70 g ølandshvedemel
30 g sesamfrø
Der bliver ca. 2 brød eller 10-12 store boller
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.