Blomkålsgratin med gratineret ost og sprød lys krumme

Sådan gør du
- Steg porren blank i olie, og tilsæt spidskålen.
- Steg grønsagerne, til de er knapt møre, og tilsæt blomkål de sidste 3 minutter, så også kålen bliver varm, men ikke mør.
- Smag til med salt og peber.
- Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mel, muskatnød og salt.
- Bag det hele grundigt sammen.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen under kraftig piskning, kog saucen godt igennem og smag til med salt og peber.
- Havgus-ost køres på robotten til revet ost.
- Sluk for gryden, og PISK GRUNDIGT æg og de 2 oste i massen (max hastighed).
- Vend til sidst grønsagerne i dejen, og udportioner i kantiner. (10 portioner i en hel gastro, så der bliver mere sprød overflade)
- Bland olien sammen med salt, brød og timian.
- Drys brødet ovenpå grønsagsmassen.
- Bag ca. 35-45 min. ved 175 grader, til overfladen er gylden og sprød, og blomkålen mør.
Fyld
250 g porre i skiver 1 cm
20 g olie
1.7 kg blomkål i buketter diameter 5 cm og stok i 1x1 cm
200 g spidskål snittet i 0,5 cm strimler
8 g salt
3 g friskkværnet peber
Æggeblanding
200 g smør
200 g mel
5 g muskatnød, revet
8 g salt
2 g friskkværnet peber
900 ml sødmælk
450 g æg, pisket sammen
160 g mozzarella, revet
80 g havgus 8 mdr., revet
Brødtopping
20 g olivenolie
4 g salt
400 g lyst brød, revet
10 g timian, hakket
Næringsindhold
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 604 kj | |
Protein | 5,327 g | 15 E% |
Kulhydrat | 12,6 g | 35 E% |
Fedt | 7,742 g | 47 E% |
* E% = Energiprocentfordeling
Målgrupper
Denne opskrift egner sig til kulinarisk set til kantiner, ældre og syge. Retten lever i sig selv ikke op til anbefalingerne for næringsstoffordeling for disse målgrupper, men kan indgå som en del af et samlet måltid.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til kantine, ældre og syge.