Bagt græskar med dukkah og tahindressing, majskolber og fingerbønner

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Bagt græskar

  1. Skrub græskar grundigt, fjern kerner, og skær græskarkødet i 2 cm tykke skiver.
  2. Vend græskar med lidt olie, bred dem ud på bageplader med bagepapir og drys med lidt salt.
  3. Bag græskarret gyldenbrunt og mørt i ovnen, 25-30 min. ved 180°C.

Tahindressing

  1. Pres hvidløget.
  2. Pisk eller rør tahin sammen med hvidløg og citronsaft i en skål.
  3. Spæd derefter til med vand. Til at begynde med bliver tahinen stiv og sej, men efterhånden, når den tilsættes vand lidt ad gangen, bliver den blød og tynd. Dressingen skal være syrlig og konsistensen som tynd yoghurt.
  4. Smag til med salt.

Dukkah

  1. Hak nødderne mellemgroft i en foodprocessor.
  2. Stød krydderierne groft i en morter, kaffemølle eller minihakker.
  3. Bland nødder og krydderier med sesamfrø, peber og salt.
  4. Rist blandingen i et tyndt lag på en plade i ovnen ved 175°C i 5-10 min.
  5. Vend i det nogle gange undervejs, og hold godt øje med, at det ikke bliver brændt.

Majskolber

  1. Kog eller damp majskolberne, til der er møre.

Fingerbønner

  1. Kog eller damp bønnerne i 4-5 min., til de er møre med lidt bid. Krydr med lidt salt.
  2. Servering
  3. Dryp den bagte græskar med tahindressing og drys med dukkah. Servér med kogt quinoa, fingerbønner og majskolber med smør.
Udskriv opskrift

Bagt græskar

3 kg græskar*
olivenolie
salt

Tahindressing

5 g hvidløg
100 ml lys tahin
50 ml citronsaft
vand
salt

Majskolber

10 stk majskolber
salt
smør

Dukkah

30 g hasselnødder
2 tsk hel koriander
1.5 tsk hel spidskommen
2 spsk sesamfrø
1 stort nip cayenne/sort peber
0.5 tsk salt

Fingerbønner**

1.3 kg friske bønner - grønne, gule eller lilla
salt

Tilbehør

1 kg quinoa
smør

*Brug faste græskartyper med højt tørstofindhold, fx Hokkaido, Crown Prince eller Butternut-squash.

**Fingerbønner er ikke en spændende bønnesort. Det handler bare om at servere dem uden at bruge tid på at nippe dem! Og derpå spise dem på den måde de smager allerbedst; med fingrene! Kog eller damp, og servér bønnerne, som de er - med stilk og det hele. Spis dem med fingrene, hvor du holder i stilken og bider i dem fra spidsen.

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.