Øvelse: 3 slags jævning

Kom godt i gang med jævning

Når du jævner en suppe eller sauce, er det godt at kende til de forskellige typer jævning. Hvilken jævning, du bruger, har nemlig stor indflydelse på det endelig resultats konsistens og klarhed.

Øvelse

Formål: At få erfaring med forskellige typer jævnings evne til at tykne og skabe konsistens.

Varighed: 30-60 minutter

  1. Kog 300 gram rodfrugter, fx lidt gulerødder, selleri og persillerødder, i 1 liter vand.
  2. Kog rodfrugterne møre.
  3. Blend de møre rodfrugter.
  4. Del suppen op i 3 lige store portioner.
  5. Jævn 1 portion med hvedemel – læs hvordan her.
  6. Jævn 1 portion med kartoffelmel – læs hvordan her.
  7. Jævn 1 portione med maizena – læs hvordan her.
  8. Læg mærke til, hvordan både konsistens og klarhed skifter karakter afhængigt af hvilken type jævning, du bruger.

Idéer til det videre arbejde med jævning:

Grønsagssuppen kan også tilsættes 100 gram kartofler i tern, som koges møre.
Læg også her mærke til, hvad stivelsen fra kartoflerne betyder for suppen.

Det er vigtigt at kende disse redskaber til at styre konsistensen af din mad, da den har stor betydning for den målgruppe, der laves mad til.