Jævning og konsistenser
Indhold af stivelse afgør, om grøntsager kan jævne
Grøntsager opfører sig forskelligt ved tilberedning, alt efter om de indeholder stivelse eller ej.
Grøntsagssupper med højt indhold af grøntsager, fx 1:1 ”jævner” sig selv. Der er (måske) ingen stivelse i suppen, men tætheden af grøntsager og findelingen af dem er med til at fylde i suppen og give udseende af, at grønsagsuppen jævnes.
Er suppen ikke findelt tilstrækkeligt (til purékonsistens), og henstår suppen, vil den dog skille i vand og grønt – ligesom en dressing af eddike og olie vil skille kort efter, den er rystet sammen.
Ønsker du at jævne din suppe eller sauce, er der forskellige måder at gøre dette på.
Her på siden kan du læse om:
Kartoflen som jævnemiddel – herunder hvilke sorter, der egner sig bedst til at jævne med.
Mel – og majsstivelse – herunder hvordan du bruger mel og majsstivelse om jævnemidler, og hvilke temperaturer, stivelse skal tilføjes under.
Mælkejævning – herunder hvilke typer mælkeprodukter , der kan bruges samt optimale blandingsforhold.
Jævning med æg og brød – herunder optimale mængder og temperaturer.