Hvedebiga

Hvedebiga bliver med tiden til surdej

DU SKAL BRUGE
9 dl vand
150 g hvedemel – gerne økologisk – måske lidt mere, da dejen skal være som en grød
75 g grahamsmel – gerne økologisk
Swipe for at se hele tabellen

Sådan gør du:

1. Pisk eller rør ingredienserne sammen.

2. Læg et viskestykke over og lad blandingen stå en lille uges tid ved stuetemperatur.

3. Rør i blandingen hver dag.

Efter en uge er bigaen klar til brug. Gem altid lidt, som kan friskes op med mere vand og mel. Så kan du bruge den hver dag.

Godt at vide om biga:

  • Du kan altid bruge den opskrift, du plejer at bruge. Indeholder den ikke biga, kan du erstatte 1-2 dl af vandet/væsken med biga.  Da biga ikke har hævekraft, bruges biga altid sammen med tilsætning af gær.
  • Du skal altid friske den op med mere vand og mel, når du har brugt af den.
  • Den kan stå på køl, når du ikke bruger den i længere tid.
  • Efter længere tid på køl, kan den blive syrlig og må eventuelt kasseres. Så starter du blot forfra.
  • Sørg altid for at opformere den, det vil sige give den lidt vand og mel, når den har stået på køl.

Læs mere om, hvad en biga er her.