Forskellige grader af kogning
Der findes forskellige grader af kogning:
Trykkoge
At trykkoge er en hård og effektiv metode, som beholder alle aromaer. Trykkogning foregår ved over 110°C i en særlig trykkoger.
Metoden egner sig til hurtig tilberedning og er effektiv til at få grøntsager til at optage aromaer.
Koge/spilkoge
Kogning er en hård tilberednings-form, hvor grøntsagerne ligger i og er dækket af kogende vand (100°C), der bobler.
I forhold til grøntsager, egner kogning sig til at mørne rodfrugter og kartofler.
Simre
Simre er, når vandet småkoger ved lavt blus. Du bruger simrer, når du indkoger fonder og saucer.
Pochere
At porchere er en skånsom tilberedning, hvor grøntsagen ligger i og er dækket af vand på 60-80°C.
Metoden egner sig til sarte grønne sager.
Dampe
Dampning er en mild form for tilberedning, hvor det kogende vand (100°C) kun lige fylder bunden af gryden, så grøntsagen bliver tilberedt i dampen fra vandet. Kan også foregår i en ovn.
Metoden egner sig godt til bladgrønt som spinat og bladbeder, men langt de fleste grøntsager kan med fordel dampes.