Kramning
Dine børn, venner og kæreste kan krammes, men det kan grønne sager også.
Alle grøntsager med rimelig struktur kan du tilberede med kramning. Kramning er, når du skære grøntsagerne i små stykker eller skiver dem ganske tyndt på en mandolin, og så vender/krammer dem med salt og evt sukker. Hvis du har prøvet at lave tzatziki fra bunden ved du, hvad der sker: I løbet af en halv til en hel time får saltet agurkerne til at græde, dvs smide vandet. De bliver supersprøde og knasende og smager lækkert i en blød, cremet yoghurtdressing.
Kramningen fremskynder processen, især for de lidt hårdere grøntsager. Den får grøntsagerne til at væske lidt i bunden af skålen og laver magi med konsistensen, som bliver meget knasende. Kål, rodfrugter, gulerødder, alle fortjener et kram.
Krammemetoden er genial til at gøre grøntsager mere imødekommende end de helt rå af slagsen. Grøntsagerne bliver mere sprøde og får samtidig tilført 2 grundsmage, nemlig både salt og sukker. Salt og sukker har begge evnen til at kunne sprænge fx protein i stykker. På den måde gør kramningen forsigtigt lidt af mundens arbejde på forhånd.
Den hurtige kramning har en holdbarhed på mindst 1 uges tid i køleskabet.
Eksempel på krammet kål
Krammet kål kan fint bruges som tilbehør, pynt eller give sprødhed i andre salater.
DU SKAL BRUGE: | |
---|---|
500 g hvidkål eller spidskål | 4 tsk revet ingefær |
7-8 g salt ( 1-2% af hvidkålens vægt) | saft af 1 citron |
evt. lidt sukker | dildfrø, kommen eller fennikelfrø |
Sådan gør du
1. Flæk kålen.
2. Tag de yderste blade af og skær stokken ud.
3. Skyl bladene og lad kålen afdryppe.
4. Skær kålen i helt tynde skiver, så tyndt du kan med kniv eller mandolin.
5. Læg kålen i en stor skål, hvor du kan være med dine hænder.
6. Drys salt 0g eventuelt sukker over.
7. Kram den snittede kål med salt og evt. sukker
8. Lad kålen stå i en halv times tid.
Kålen vil væske lidt i skålen, og sprødheden øges!
9. Smag til med revet ingefær, et krydderi og citronsaft.
10. Hæld bare væsken over, når du serverer.
Kålen kan holde sig flere dage i køleskabet.