Grove og fine grøntsager
En grøntsag er ikke bare en grøntsag
Grøntsager består helt overordnet af vand og kulhydrat af forskellige kompleksitet. Det vil sige, er de både indeholder letoptagelige simple kulhydrater samt mere komplekse, svært eller ikke-optagelige kostfibre.
Derudover indeholder de mineraler og vitaminer, som er helt nødvendige for vores sundhed.
De vigtige mørkegrønne bladgrøntsager
I Kostråd til måltider er der et øget fokus på mørkegrønne grøntsager. Det skyldes, at der generelt er et lavt indtag af visse mikronæringsstoffer i den danske befolkning, som de mørkegrønne grøntsager er rige på. De mørkegrønne grøntsager er især vigtige, hvis vi skærer ned på indtaget af kød. De indeholder nemlig nogle af de mineraler og vitaminer, som ellers kommer fra kød.
Mørkegrønne grøntsager defineres af DTU som de grøntsager der ud over at være mørkegrønne, er rige på næringsstofferne A-vitamin (beta-karoten), jern, calcium og kostfibre. I skemaet nedenfor er de mørkegrønne grøntsager markeret med en stjerne.
Grove og fine grøntsager
Forskellen på grove og fine grøntsager består i indholdet af kostfibre. De grove grøntsager indeholder over 1,9 g kostfibre pr 100 g grøntsag, mens de fine ligger under 1,9 g pr 100 g. Eftersom kostfibre er så gode for vores sundhed, er anbefalingen at spise masser af de grove grøntsager.
* grøntsager markedet med stjerne tæller med som mørkegrønne grøntsager
Fine grøntsager (sommer) | Fiberindhold: max 2 g pr 100 g | Kostfibre pr 100 g |
---|---|---|
Løgplanter | Zittauerløg og rødløg Forårsløg Porre Skalotteløg Purløg* |
2,0 g 2,6 g 3,2 g 3,2 g |
Rødder | Radise Ræddike |
1,3 g 0,7 g |
Kål | Spidskål Kinakål |
1,7 g 1,2 g |
Bladgrøntsager | Salat, Iceberg Salat, Romaine Salat, Hovedsalat Salat, Radiccio rosse Spinat, baby* Bladbede, Sølvbede |
1,1 g 1,6 g 1,3 g 0,9 g 1,7 g 1,6 g |
Skudgrøntsager | Asparges, grønne og hvide Bladselleri Julesalat, chicory Champignon Bambusskud |
1,8 g 1,6 g 1,1 g 0,8 g 0,7 g |
Frugtgrøntsager | Tomat Peberfrugt |
1,9 g 1,7 g |
Squashgrøntsager | Agurk Squash |
0,8 g 1,2 g |
Bælg og frø | Bønnespirer | 1,2 g |
Grove grøntsager (vinter) | Fiberindhold: 2-6 g pr 100 g | Kostfibre pr 100 g |
---|---|---|
Løgplanter | Zittauerløg og rødløg Forårsløg Porre Skalotteløg Purløg* |
2,0 g 2,6 g 3,2 g 3,2 g 2,4 g |
Rødder | Gulerødder Pastinak Persillerod Skorzonerrødder |
2,4 g 4,6 g 4,3 g 3,3 g |
Rodknolde | Sød kartoffel, batat Jordskok Kålroe, kålrabi Majroe* Rødbede Selleri, knold |
2,7 g 2,6 g 2,9 g 2,0 g 2,3 g 3,1 g |
Kål | Hvidkål, rødkål Broccoli* Grønkål* Rosenkål Savoykål Knudekål, glaskål Palmekål* |
2,4 g 3,2 g 5,8 g 4,1 g 3,1 g 3,6 g 2,0 g |
Skudgrøntsager | Artiskok Fennikel Rabarber |
2,4 g 2,0 g 3,8 g |
Frugtgrøntsager | Aubergine | 2,2g |
Squashgrøntsager | Græskar, butternut squash Græskar, hokkaido |
2,2 g 3,0 g |
Bælg og frø | Ærter, grønne Ærter, sukker Majs |
5,9 g 2,3 g 2,3 g |