Grøntsager
Grøntsager er livsglæde
Der findes så utroligt mange grøntsager i verden, at det vil være helt umuligt at nævne dem alle her. Der findes grove grøntsager og fine grøntsager – grøntsager der kan spises rå og grøntsager, der skal tilberedes.
Grøntsager er livsglæde. De giver os mulighed for at følge med i årets gang og nyde maden, når den er på toppen. Grøntsager er mad for sanserne og vellysten. Med deres vitaminer, mineraler og umættede fedtsyrer er grøntsager helt uundværlige i en sund kost.
Der bliver dyrket dejlige grøntsager i Danmark, og der er fantastiske måder at tilberede dem på, som gør dem til stjerner i måltidet i stedet for det pligtskyldige tilbehør, de nogle gange bliver set som.
Pas på du ikke tager livet af grøntsagerne
Det eneste tidspunkt, hvor det kan gå galt med grøntsager på menuen, er, hvis de serveres overtilberedte – altså som udkogte grøntsager. Her har både konsistens og smag forladt dem. Det kan ske, når de er med som tilbehør til meget brun mad med vægten på kød, sovs og kartofler. Hvis der ikke er nogen i køkkenet eller ved bordet, der går særlig meget op i dem. Så er de uinteressante og fungerer kun som pynt, for eksempel som appelsinryttere og pyntesalatblade her og der.
Her på siden kan du læse om:
Kolde tilberedningsformer – herunder saftspænding, marinering, syltning, fermentering og kramning.
Varme tilberedningsformer – herunder kogning, dampning, pandestegning, lynstegning, bagning, blanchering, frittering og grillstegning.
Brunfarvning og andre farveændringer – herunder enzymatisk og ikke-enzymatisk brunfarvning.
Grøntsager og fedt – herunder hvad fedt kan bidrage med i tilberedningen af grøntsager.
Kartoflen – herunder hvilke kartofler, der egner sig bedst til hvad i madlavning.
Samt opskrifter, der eksemplificerer forskellige af de nævnte metodikker.