Eksempel på brug af redskabet

Sådan bruges ombytningsredskabet i praksis

Et storkøkken vil gerne udvikle lidt på deres opskrifter i en grønnere og mere bæredygtig retning. De er komemt frem til, at de gerne vil udskifte det hakkede oksekød i en af deres gryderetter.

Samtidig vil de gerne sikre sig, at anbefalingerne følges og at udviklingen står på kostfaglig grund.

Sådan gør de

Der indgår hakket oksekød i køkkenets opskrift. Denne ingrediens finder køkkenet i 1. kolonne:

Kolonne 1: Oksekød, hakket 16%, 100 g

I kolonne 2, 3 og 4 er der alternative, mere bæredygtige forslag til ingredienser, der kan erstatte kødet i retten. Køkkenet kan altså vælge enten:

Kolonne 2: 100 gram Mungbønner eller

Kolonne 3: 1 helæg (50 gram), 1 dl. Sødmælk og 40 gram ost eller

Kolonne 4: 75 gram ost 45+ og 20 gram fløde 18%

Uanset hvilket af de 3 alternativer køkkenet vælger, vil det bidrage med samme mængde optageligt protein som i de 100 gram oksekød. Mængden kan de se i kolonne 5:

Kolonne 5: ~19,3 gram optageligt protein i portionen.

Savner køkkenet inspiration til nu lignende retter, der er grønne fra start af, er i kolonne 6 et link til en relevant opskrift på metodikogsmag.dk:

Kolonne 6: Link til en beregnet og afprøvet opskrift på metodikogsmag.dk, der til inspiration kunne være et velegnet nyt, velsmagende og bæredygtig forslag til en grøn ret i køkkenets menu.

Hent og print ombytningsredskabet