Ymerfranskbrød i form med grahamsmel

Der bliver 4 brød af 750 g. Brødene er gode til ældre.
2 brød bages på dagen – 2 brød sættes på køl til dagen efter.

Du kan også bruge dejen til morgenboller med lidt hårdere skorpe.
Så skal du bruge lidt ekstra mel.

 

DU SKAL BRUGE
10 dl ymer
4 dl mælk
2 dl surdej
50 g gær
300 g grahamsmel
20 g sukker
55 g salt
1100 g hvedemel – giver en mellemblød dej.
Hvis du vil bruge dejen til boller, skal der lidt mere mel i.
Swipe for at se hele tabellen

Sådan gør du:

1. Temperer ymer, mælk og surdej til max 30 grader.

2. Opløs gæren i væsken.

3. Bland alle ingredienserne sammen og vær sikker på den rette æltekonsistens.

4. Ælt dejen i 10 minutter.

5. Lad dejen hvile i 30 minutter på bordet eller i kedlen.

6. Slå brødene op i forme a cirka 1 kg per styk.

7. Pensl brødene med vand. Pynt eventuelt med valset- havre, boghvede eller byg.

8. Lad dejen hæve på køkkenbordet, til den rammer kanten af formen. Skal brødene først bages dagen efter, skal de hæve på køkkenbordet, til de er halvt oppe i formen. Sæt dem derefter på køl i stik med plastikhætte over. Gå direkte til punkt 13.

(Ved brug af Rationelovn: Lad brødene hæve i ovnen ved combi 84%, fugt 37 grader temp. 2 streger blæs i ca. 1 time. Dejen skal ramme kanten af formen.)

9. Lav et snit på langs af dejen.

10. Bag ved 180 grader i 40-45 minutter eller til kernetemperatur på 98 gr.

11. Vend brødene ud af formene og lad dem køle af.

12. Pak brødene i poser, når de er kølet af.

Skal brødene først bages dagen efter:

13. Tag brødene ud af køleskabet og lad dem få stuetemperatur og hæve op til formens kant.

14. Pensl brødene med vand. Pynt eventuelt med valset- havre, boghvede eller byg.

15. Lav et snit på langs af dejen.

16. Bag ved 180 grader i 40-45 minutter eller til kernetemperatur på 98 gr. Bruger du en husmorovn til bagning, fx på afdelingen, skal du sætte temperaturen lidt op under bagningen.