Morgenbolle med blød skorpe
55 store boller – er gode til ældre.
Bag eventuelt halvdelen på dagen og gem resten af dejen i køleskab, så den kan bages dagen efter.
DU SKAL BRUGE |
---|
1 L mælk |
6 dl vand |
4 dl surdej |
50 g gær |
300 g grahamsmel |
8 æg |
50 g smeltet smør |
50 g salt |
100 g sukker |
3,3 kg hvedemel – giver en æltefast dej. Mindre mel giver en blødere dej |
Sådan gør du:
1. Temperer mælk og vand til 30 grader.
2. Hæld surdej i vand/mælkeblandingen.
3. Opløs gæren i blandingen.
4. Rør grahamsmel i.
5. Tilsæt æg, fedtstof, salt og sukker.
6. Tilsæt hvedemel.
7. Rør dejen i 10 minutter.
8. Lad dejen hvile i ½ time.
9. Slå dejen op som boller på en bageplade med bagepapir.
10. Snit et lille kryds i toppen af bollen.
– (Hvis du bruger Rationelovn: Rask bollerne i ovnen ved combi 84% fugt, 37 grader temp. 2 streger og blæs i cirka 1/2 time.)
11. Pensl eventuelt bollerne med vand eller æg og drys med valset- havre, byg eller boghvede.
12. Bag bollerne i cirka 10 minutter ved 200 grader.
– eller –
13. Stil bollerne på køl eller frost i rå form til bagning dagen efter.
Dagen efter:
14. Tag bollerne ud af køl eller frost og temperer/tø dem op/rask dem, inden du pensler, pynter og bager dem (se punkt 11 og 12).