Brødbagning
Brødbagning
Brødbagning er egentlig en meget enkel proces med få råvarer. Samtidig er der så mange og komplekse forhold i spil, at det næsten kan tage pusten fra én.
De fleste af os kan lave få brød ad gangen, som bliver rimelige vellykkede. Det bliver først rigtigt svært og kræver mere disciplin, når du skal til at lave mange brød, som hver gang skal være ”lige i skabet”. Det kræver, at du er opmærksom på alle bagningens delelementer, og at du, når først du har fundet en rigtig god opskrift, gør præcis det samme, hver gang du bager.
Et godt brød kræver:
Ingredienser | Æltning | Modning | Ovn/damp bagning | Opbevaring |
---|---|---|---|---|
Vand, (væske) hævemiddel, mel og salt |
Trug/æltekar Røremaskine/ hænderne |
Viden om fysiske og kemiske forhold |
åbent/lukket spjæld | Viden om fysiske- og kemiske forhold |
Her på siden kan du få indblik i både de helt enkle og de mere komplicerede processer, der er på spil, når du bager et brød.
Her på siden kan du læse om:
Ingredienser – herunder væske, hævemidler, formaling og udmaling af mel, salt, andre smags- og konsistensgivere samt fedtstoffer
Æltning – herunder hvad for meget eller for lidt æltning har af betydning for dejen og det endelige resultat
Opslåning – herunder raskning
Modning – herunder om optimal vand- og dejtemperatur
Ovn- og dampbagning – herunder optimale temperaturer og tider
Opbevaring – herunder hvordan forskellige typer brød holder sig bedst
Opskrifter på forskellige typer brød og fordeje