Kål og Ko

I Kål og Ko sætter vi fokus på, hvordan mejeriprodukter spiller en central rolle i det grønne køkken.

stor tærte

Når du laver grøn mad, bidrager mejeriprodukter med:

  • Cremethed og fylde
  • Tekstur og dybde
  • Umami, som oftest mangler i grøntsager.

Med Kål og Ko ønsker vi at inspirere til et grønt køkken, hvor maden mætter og tilfredsstiller – og hvor mejeriprodukter lige kan gøre den lille forskel.

Sådan bidrager mejeriprodukter til grøn mad

Ko og Kål var på Madens Folkemøde i 2024 og afholdt en session, hvor udvalgte fagpersoner fra fra forskellige dele af mejeri-Danmark holdt oplæg om mejeriprodukters særlige plads i det grønne måltid.

I videoen nedenfor, som er optaget fra denne session på Madens Folkemøde 2024, dykker ostekommunikator Camilla Bojsen-Møller, kokken Rasmus Bredahl, Mette Haugaard fra Mammen Mejerierne og Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk ned i, hvordan ost og mejeriprodukter beriger det grønne køkken. Sammen fortæller de, hvordan mejeriprodukter kan løfte smagen i planterige måltider og gøre det nemmere for mange flere at spise mere grønt.

Se videoen og hør:

  • Camilla og Rasmus dele konkrete tips til at få det meste ud af ost – selv i små mængder – og give inspiration til at bruge ost som krydderi, skabe spændende teksturmodspil og tænke i nye, alternative måder at anvende ost på. Rasmus fremhæver desuden, hvordan grøntsager tilfører mangfoldighed, farve og tekstur, mens osten bidrager med den fyldige smag og umami, der fuldender retten.
  • Mette Haugaard fra Mammen Mejerierne fortælle, hvordan de udvikler forskellige oste til specifikke anvendelser. De tilbyder oste med god smelteevne, der er ideelle til varme retter, samt oste, der er perfekte til kolde retter som salater, hvor konsistens og smag virkelig kommer til sin ret.
  • Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk dele sine indsigter i, hvordan ost, smør og fløde kan løfte smagen af bælgfrugter og gøre grønne måltider mere tilfredsstillende og smagfulde. Mejeriprodukter kan på den måde være en nøgle til at spise mere grønt på en enkel og lækker måde – og samtidig bidrage til en mere klimavenlig fremtid.

520 jerseykøer leverer dagligt mælk til Thise Mejeri. Det er Thomas Søgård, hele hans familie og 11 medarbejdere, der står for driften. D. 12. juni sendte vi live fra nærmeste fold til stalden, så du kan se både græs og stald i dette webinar.

Vi har samlet et eksperthold, som giver dig indblik i alt vedrørende en malkekos liv, fodring og velbefindende. Thomas Søgård, landmand, Tastum Jersey, mælkebedrift, andelshaver i Thise Mejeri, Sara Christiansen, Driftsleder Tastum Jersey og Erik Andersen, agronom og kvægrådgiver hos Økologi Rådgivning Danmark taler om alle de strategier og muligheder et mælkelandbrug har for at arbejde med bæredygtighed og klima.

Se webinaret og bliv klogere på:

  • Hvordan græs bliver til mælk
  • Hvordan en ko fungerer
  • Alle de spidsfindigheder en landmand kan arbejde med for at gøre mejeriproduktionen bedre.

Opskrift til inspiration:

  1. Skræl rødbeder
  2. Bag rødbederne ved 80 grader natten over.
  3. Hak de bagte rødbeder i en foodprocessor
  4. Vend de hakkede rødbeder med grovkornet sennep, miso mayo, hakkede kapers, hakkede cornichoner og revet peberrod
  5. Server på rugkiks, toppet med en sprød ostekiks bagt på Gran-osten fra Them
osteekspert