Sådan bruger du bælgfrugter i din mad
Sådan bruger du bælgfrugter i din madlavning
Bælgfrugter skal skylles inden brug, så sten og gamle frø kan sorteres fra. De kan godt koges direkte (dvs. uden iblødsætning), men kogetiden bliver betragtelig mindre, hvis frøene er udblødte.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter bælgfrugter i blød i koldt vand og på køl. Brug forholdet 1 dl frø til 3 dl vand. Når du sætter bælgfrugterne i blød i usaltet vand, fremmer det cellevæggenes blødgøring. Typisk skal bælgfrugterne stå i blød i 8-12 timer.
Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Det gælder blandt andet for bønner, butterbeans, grønne flageoletter (små lysegrønne, umodne bønner) og kidneybønner.
Kogevandet fra kikærter, (flæk)ærter og linser kan du dog godt bruge til fx sauce, jævning af konsistens og suppe.
Type bønner | Iblødsætning | Kogetid | Kogevand | Bemærkninger |
---|---|---|---|---|
Hvide og brune bønner | 12 timer | 45 min. | Kasseres | |
Sorte bønner | min. 8 timer | 60 min. | Kasseres | |
Butterbeans/Limabønner | 8 timer | 30-75 min. | Kasseres | |
Kikærter | 8 timer – kan dog koges uden iblødsætning | 60 min. | Kan bruges | |
Kaffebønner | 4 min. i næsten kogende vand | 0 min. | Kan bestemt bruges! Bønnerne kasseres dog. | Kan drikkes lige som det er eller med mælk og sukker. |
Aftenbønner | Bruges, hvis du har spist udblødte brune bønner, men har glemt at koge dem! |
Længere tids iblødsætning
Nogle frø kan begynde at spire, hvis de står i blød i længere tid. Det drejer sig om adzukibønner, lucerne, mungbønner eller grønne ærter. Her på siden kommer vi ikke ind på tilberedning af bønner, som har spiret.
Frysning
Bælgfrugter kan fryses, både efter de har været sat i blød og efter kogning. Iblødsatte- og frosne bælgfrugter skal have mindre kogetid.