Bælgfrugter
Bælgfrugter er det nye sort. De er sunde, billige, klimavenlige og så kan de indgå i nærmest alle typer retter.
Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter. Vi taler typisk om linser, bønner og ærter. De indeholder en del protein og er samtidig meget klimavenlige at dyrke. Derfor er de rigtig gode at spise, hvis man vil skrue ned for kødet og op for det grønne.
Men hvordan bruger man bælgfrugter? Især markærter var en stor del af vores madkultur for 150 år siden. Men med mere velstand (og kartoflens indtog) røg de i glemmebogen. Vi skal derfor opdage dem på ny og genlære deres egenskaber, muligheder og særlige metodikker. Når vi gør det, bliver de en fantastisk medspiller i det grønnere køkken.
Vigtigste pointer:
Bælgfrugter – sundhed og klima
De nye officielle kostråd fra 2021 tager for første gang hensyn til både sundhed og klima.
Den største nyhed i kostrådene er kostrådet om bælgfrugter. Anbefalingen lyder på, at voksne, raske danskere nu skal spise 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Samtidig er der blevet skruet ned for den anbefalede mængde kød, som nu ligger på 350 g tilberedt kød om ugen.
De seneste undersøgelser af danskernes kostvaner viser, at vi danskere i gennemsnit spiser mellem 2-5 g tilberedte bælgfrugter om dagen og ca. 1 kg tilberedt kød om ugen. Vaner er svære at ændre. Så der er al mulig grund til, at vi som professionelle køkkener går forrest og viser, hvordan lækker, vellavet mad, der lever op til kostrådene, kan se ud og smage. Måske kan vi på den måde hjælpe udviklingen hjemme i køkkenerne på vej – til gavn for både sundheden og klimaet.
Kom godt i gang med bælgfrugter
Det kan måske virke uoverskueligt at gå i gang med bælgfrugterne. De kræver jo lidt flere arbejdsgange til at begynde med og ny viden og erfaringer.
Men gevinsten for jeres køkken i form af faglig udvikling, spændende retter, billigere råvarer, mere klimavenlig og sund mad overstiger langt opstartsarbejdet. Det handler om at få erfaring og nogle gode rutiner fra starten af.
Forskellige slags bælgfrugter
Der findes mange slags bælgfrugter, som kan bruges til forskellige ting og kræver hver deres tilberedning. Her gennemgår vi et udvalg af dem, der dyrkes i Europa og i Danmark.
Her fortæller Mads Herskind om fem danske, økologiske bælgfrugter, som de bruger i køkkenet i Odenses kommunale kantiner:
Hvis du vil vide mere
Fødevarestyrelsen – de har samlet gode råd til professionelle køkkener, om at lave mad med flere bælgfrugter
Bælgfrugtpartnerskabet – viden og netværk om flere bælgfrugter på danskernes tallerkener