Miljønærbøf

Sådan gør du
Grønsagsbase
- Skær pastinak, selleri, løg, gulerødder og persillerod i stykker ca. 3 x 3 cm.
- Hak hvidløg groft.
- Lad alle grøntsagerne brune godt og grundigt i olie i en gryde, minimum 5 min.
- Tilsæt vand og lad grøntsagerne koge møre under låg.
- Blend grøntsager og kogevandet til en glat og ensartet puré.
Linsesauce
- Udblød ærteprotein i afkølet bouillon i minimum 2 min.
- Hak løg og champignon.
- Sautér løg godt og grundigt i olie i 10-15 min., til de er gyldenbrune, klare, dufter og er lidt klistrede.
- Brun champignoner godt og grundigt i olie i en gryde.
- Hæld vandet fra ærteprotein, gem udblødningsvæsken og sautér ærteproteinet sammen med løgene i 2 min.
- Bland champignon, løg og ærteprotein sammen med linser, fløde, eddike, laurbærblade og grønsagsbasen.
- Kog det hele forsigtigt op under omrøring og lad saucen koge i 10 min. Brug udblødningsvæsken fra ærteproteinet, hvis saucen har brug for mere væde.
- Smag grundigt til med godt med peber, salt og måske mere eddike. Justér farven med kulør, til den er mørkebrun.
Kartoffelmos
- Kog eller damp kartoflerne som du plejer at gøre, når du laver kartoffelmos.
- Varm evt. mælken.
- Mos kartoflerne, evt. i rørekedelen. Rør smør i mosen og spæd til med mælk, til en god konsistens.
- Smag mosen grundigt til med salt og peber.
Grøntsagsbase
100 g pastinak
200 g selleri
150 g løg
100 g persillerod
150 g gulerod
4 g hvidløg
1 l vand
raps- eller olivenolie
Linsesauce
100 g ærteprotein*
400 ml afkølet grøntsagsbouillon
250 g løg
250 g champignon
raps- eller olivenolie
400 g kogte linser, fx Anicia-, Beluga- eller Puylinser
60 ml piskefløde
60 ml lagereddike
4 stk laurbærblade
salt og sort peber
kulør
Kartoffelmos
3 kg store skrællede, melede kartofler
400 ml mælk
100 g smør
salt og peber
Tilbehør
syltede rødbeder
evt. grønne bønner
evt. persille
*Ærteproteinet sælges også som ’ærtekød’, ’ærtegranulat’ mm. Brug den mindste type, du kan finde, som går under navne som fx ’mini mince’, granulat, o lign. Kig fx efter opblødningstiden som kun er mellem 2-4 min. på de mindste typer.
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.