Grøntsagstærte

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Tærtedej

  1. Bland ærtemel og salt.
  2. Skær smørret i små tern og smuldr det i ærtemelet.
  3. Tilsæt cremefraiche og saml dejen hurtigt.
  4. Tryk dejen ud i ca. 4 mm tykkelse i smurte tærtefade.
  5. Prik bundene med en gaffel og forbag dem i ovnen i 5-10 min. ved 175 °C.

Tærtefyld

  1. Skær kartofler og græskar i stykker ca. 2x2 cm.
  2. Skær porrer i skiver.
  3. Snit palmekål fint.
  4. Steg porre, græskar og kartofler gyldenbrune og let møre i olie.
  5. Sautér palmekål i olie i ca. 3 min. Krydr grøntsager og kartofler let med salt – der er også salt i æggemassen.

Æggemasse

  1. Hak hvidløg groft.
  2. Riv osten.
  3. Pluk timian og hak den let.
  4. Blend hvidløg, ost, kogte bønner eller ærter, æg, cremefraiche, timian, peber og salt til en ensartet masse.
  5. Vend æggemassen sammen med de stegte grøntsager og kartofler, og bred fyldet ud i de forbagte tærtebunde.
  6. Bag tærten ved 175°C i 25-30 min., eller til fyldet er fast og gyldenbrunt på toppen.

Tip

I stedet for at trykke tærtedejen ud i formene, kan dejen klappes flad, hvile i køleskabet i 30 min. og derpå rulles ud. Dejen glider ikke ned af kanterne på fadet under bagningen.

Køkkentip

Grøntsagstærter kan laves året rundt med sæsonaktuelle grøntsager. Alle typer rester af grøntsager og kartofler kan bruges. Sensommergrøntsager fx squash, aubergine, fennikel, bladselleri, peberfrugter, tomater, blomkål, broccoli, bladbeder, porre, græskar, jordskokker, svampe og palmekål. Forår/sommer fx spinat og asparges.

Udskriv opskrift

Tærtedej med bælgfrugter

500 g bælgfrugtmel fx ærtemel eller linsemel
6 g salt
250 g smør
lidt smør til at smøre fadene
75 ml creme fraiche (eller lidt mere)

Tærtefyld (se Køkkentip)

600 g græskar
400 g palmekål
400 g porrer
600 g kartofler
olivenolie

Æggemasse

4 g hvidløg
250 g fast ost, fx vesterhavsost
15 g frisk timian eller 1/3 del tørret
500 g kogte hvide bønner eller kogte ingridærter
5 stk æg
500 ml cremefraiche
7 g salt
peber

Tilbehør

En stor portion salat

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.