Øko-Mestre
Få inspiration til økologi af ildsjæle i hele værdikæden.
Hvordan arbejder nogle af landets pionerer med økologi og bæredygtighed? Hvordan kan indkøbsaftaler, brug af kunstig intelligens og kompetenceudvikling i køkkenerne understøtte økologien og udvikling af bæredygtige måltider?
Det får du svar på i dette ØkoMester-forløb, der består af konkrete inspirerende cases og vidensoplæg.
Bliv klogere på:
- Indkøbsaftalernes kraft
- Økologi som pejlemærke for bæredygtighed
- Praktiske tiltag i køkken og kantiner
- Hvordan indkøbsdata gøres praktisk og håndgribeligt
- Kunstig intelligens som redskab – do’s and dont’s.
ØkoMester er velegnet til alle, der allerede arbejder med økologi, eller ønsker at komme i gang med det. Uanset om du er madhåndværker, indkøbsjurist, grossist, kontraktansvarlig, køkkenleder, CSR-ansvarlig eller noget derimellem, vil materialet kunne bruges som kompetenceudvikling, inspiration og et værktøj, der understøtter den bæredygtige udvikling.
Oplæggende, som blev optaget på Madfagligt Køkkentræf 2024, kan ses enkeltvis, i vilkårlig rækkefølge eller fra en ende af.
Bag Øko-Mester og Madfagligt Køkkentræf står Landbrug & Fødevarer.
Økologisk fremtidsværksted
Hvordan kan økologien styrkes i alle led af værdikæden? Det har vi spurgt en indkøber, en grossist, en køkkenleder og to CSRmedarbejdere om.
I nedenstående oplæg gennemgår Økokonsulenten Gitte Breum de vigtigste pointer fra interviews med de fire aktører.
OBS: Pointerne er et udtryk for aktørernes egne erfaringer med økologien. Det giver ikke et endeligt svar på, hvad og hvordan økologien og den bæredygtige udvikling skal foregå, men peger på nogle mulige udviklingspunkter, som kan gøre en forskel og inspirere flere til at arbejde med økologien.
Se optagelsen herunder for det fulde udbytte.

CASE: Smutveje til bæredygtige kantiner
Hvordan kan økoskole, kompetenceudvikling, indkøbsanalyser og klogt samarbejde med grossisten fremme de gode faglige snakke om økologi i kantinekøkkenet og øge økologiprocenten?
Projekt Vende på en tallerken var et 1-årigt projekt, som Odense kommune gennemførte i deres 7 personalekantiner i 2023. Projektets formål var at gøre det let at spise økologisk og sundt i kantinerne. Derfor var fokus på øget indkøb af økologi og flere bælgfrugter i maden. Hovedelementerne i projektet var:
- Praktiske workshops for alle medarbejdere
- Indkøbsanalyse
- Mål om spisemærket i guld i to kantiner
I nedenstående video fortæller leder for caféerne Hannah Tinggaard og kulinarisk ansvarlige Mads Herskind om projektets vigtigste elementer og indsigter.

VIDEN: Økologien som pejlemærke for bæredygtig udvikling
Hvordan kan køkkener gribe opgaven med at gøre deres produktion mere bæredygtig an?
Line Rise fra Changing Food hjælper køkkener med bæredygtig omstilling og ESG. I dette oplæg fortæller hun om vigtige indsigter fra hendes arbejde

CASE: Når indkøbsaftaler driver økologien og klimaindsatser
Hvordan kan indkøbere, som er langt væk fra maden, påvirke det bæredygtige fødevareindkøb?
I dette oplæg fortæller Cecilie Førby, indkøber i Odense kommune, hvordan hun er med til at påvirke det bæredygtige fødevareindkøb i kommunen.
VIDEN: Hvad skal vi med kunstig intelligens?
”Hvilket problem vil jeg have løst – og kan AI hjælpe med det?”. Det er det første, man skal spørge sig selv om, i stedet for ” Hvad kan jeg bruge AI til?”
AI er en værktøjskasse med mange forskellige muligheder. Bruger man det rigtig og med de rette forbehold, kan det være en fantastisk hjælp.
I dette oplæg fortæller Jon Henningsen, Movesco, som har mange års erfaring med AI, om muligheder og faldgruber ift. at bruge AI.
CASE: Økologi på sygegangen
I 2022 modtog Nordsjællands Hospitalskøkken med Helle Steen Petersen i spidsen Køkkenprisen. I denne samtale med Økokonsulent Gitte Breum fortæller Helle Steen Petersen om de principper, køkkenet arbejder ud fra.