Jævning
Når du jævner, gør du retten mere tyktflydende, ensartet og behagelig i konsistens.

Hvilken jævning, du bruger, har stor indflydelse på det endelig resultat, konsistens og klarhed.
Det er vigtigt at kende de forskellige typer jævning og hvilken jævning, der passer til hvilken ret. Jævningsmetoden har stor betydning for rettens udtryk og de forventninger, din målgruppe har til maden.
Vigtigste pointer:
Forskellige typer jævning
Det har stor betydning for det endelige resultat, hvilken type jævning du bruger.
Øvelse: Kom godt i gang med jævning
Formål:
At få erfaring med forskellige typer jævnings evne til at tykne og skabe konsistens.
Varighed:
30-60 minutter
- 1
Kog 300 gram rodfrugter, fx lidt gulerødder, selleri og persillerødder, møre i 1 liter vand..
- 2
Blend de møre rodfrugter.
- 3
Del suppen op i 3 lige store portioner.
- 4
Jævn 1 portion med hvedemel – læs hvordan ovenfor i afsnittet om jævning med mel.
- 5
Jævn 1 portion med kartoffelmel – læs hvordan i afsnittet ovenfor om jævning med kartoffelmel.
- 6
Jævn 1 portion med maizena – læs hvordan i afsnittet om jævning med majsmel ovenfor.
- 7
Læg mærke til, hvordan både konsistens og klarhed skifter karakter, afhængigt af hvilken type jævning du bruger.
Idéer til det videre arbejde med jævning:
- Grønsagssuppen kan også tilsættes 100 gram kartofler i tern, som koges møre.
- Læg også her mærke til, hvad stivelsen fra kartoflerne betyder for suppen.