Nordisk daal med flækærtefladbrød

daal med flækærtefladbrød
Fotograf: Chris Tonnesen

Sådan gør du

Flækærtefladbrød

  1. Kog flækærterne i vand til de er møre.
  2. Hæld kogevandet fra, men gem det. Blend flækærterne til en blød puré, tilsæt eventuelt lidt af kogevandet.
  3. Afvej 700 g puré pr 10 personer, der laves brød til.
  4. Køl puréen ned til ca. 40 grader.
  5. Rør flækærtepuré, vand, gær og salt sammen til en ensartet masse.
  6. Tilsæt hvedemel, og ælt dejen, indtil den slipper skålen.
  7. Tilsæt evt. mere mel eller vand, afhængigt af dejens konsistens.
  8. Del dejen i det dobbelte antal stykker, i forhold til hvor mange portioner du har valgt at lave, og form dem til fladbrød.
  9. Varm en pande op, tilsæt olie, og steg brødene i ca. 12 min. til de er gennembagte og gyldne på begge sider. Eller læg dem på bageplader med bagepapir, pensl dem med olie og bag ved høj varme til brødene er gyldenbrune og gennembagte.

Nordisk daal

  1. Hak løgene.
  2. Hak hvidløgene fint.
  3. Sautér løg og hvidløg i olie ved middel varme til de klarer.
  4. Bind krydderurterne sammen med bomuldsgarn, så de kan fiskes op senere.
  5. Kom krydderurterne i gryden sammen med flækærter, og lad det stege med i 5-10 min.
  6. Tilsæt korianderfrø og grøntsagsbouillonen, og lad ærterne koge ved lav til middel varme i 30-45 min.
  7. Spæd til med lidt ekstra bouillon eller vand, hvis retten koger tør.
  8. Skær gulerødder og porrer i mundrette stykker.
  9. Kom dem i retten 10-15 min. inden servering.
  10. Tilsæt spinat 5 min. inden servering.
  11. Fisk krydderurtebundet op af gryden, og smag til med salt og peber.

Yoghurt med peberrod

  1. Riv peberroden fint og rør i yoghurten.
  2. Smag dressingen til med salt og evt. mere peberrod – den må gerne være stærk.

Severing

Servér den nordiske daal i skåle og top med en stor skefuld peberrodsyoghurt. Servér med flækærtefladbrød.

Udskriv opskrift

Flækærtefladbrød

375 g gule flækærter
250 ml koldt vand
20 g gær
20 g salt
750 g hvedemel

Nordisk daal

500 g løg
10 g hvidløg
rapsolie eller olivenolie
20 g frisk salvie
20 g frisk timian
750 g gule flækærter
6 g korianderfrø
180 ml grøntsagsbouillon
625 g gulerødder
625 g porrer
750 g frisk spinat eller andre grønne blade
salt og peber
20 g frisk peberrod

Yoghurt med peberrod

750 ml yoghurt

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.