Rodfrugtekraut

rodfrugtkraut

Fotograf: Ditte Ingemann

Sådan gør du

Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og læg dem til side til senere brug.

Skær kålhovedet i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvarte.

Snit kålen i tynde strimler.

Skræl sellerien.

Skrub eller skræl pastinak og persillerødder.

Riv alle rodfrugterne groft.

Udkern æblerne, og skær dem i små tern.

Kom rodfrugter og æbler i en stor skål, og tilsæt salt.

Læg kræfter i og massér saltet ind i rodfrugtblandingen med rene hænder, til blandingen afgiver sin saft. Det tager ca. 5 til 10 min.

Tilsæt friske laurbærblade og peberkorn, og fordel dem i rodfrugtblandingen.

Kom al væsken fra rodfrugtblandingen i patentglasset.

Pres derpå rodfrugterne lidt af gangen ned i saften med hænderne.

Tryk dem hele tiden godt sammen med knoen, for at undgå luftbobler. Tryk så kraftigt at rodfrugtblandingen dækkes helt af væsken.

Fold de yderste kålblade sammen, og læg dem omhyggeligt ned over rodfrugtblandingen i glasset. Sørg for at presse dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i glasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.

Lad krauten fermentere 10-14 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20°C. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.

Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og krauten bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt.

Smag på krauten på den 10. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 14. dag, hvor den bør være klar.

Stil rodfrugtkrauten på køl.

Den er nu spiseklar.

Ingredienser til10portionerpotionportioner:

  • 350g

    hvidkål

  • 200g

    knoldselleri

  • 150g

    pastinak

  • 150g

    æble

  • 3stk

    friske laurbærblade

  • 1tsk

    grønne peberkorn

  • 20g

    groft havsalt

Symbol for vegansk mad

VEGANSK

I samme kategori