Shakshuka – gryderet med æg
Sådan gør du
Dagen før:
Udblød de tørrede bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
Bind timianbundet sammen med lidt snor.
Kassér iblødsætningsvandet fra bønnerne og skyl dem.
Kog bønnerne i rigeligt frisk vand uden salt og kog timianbundet med.
Tilsæt salt, når bønnerne er møre, og lad dem trække i 10 min. Gem ca. 2 liter kogevand og fjern timianen.
Skær løg og hvidløg i tynde skiver.
Skær peberfrugterne i strimler.
Sauter løg, hvidløg og peberfrugter i olie, til det hele er blødt og let gyldent.
Tilsæt spidskommen og koriander, og steg et par min.
Tilsæt tomatpuré og brun farin, og steg i endnu 5-7 min.
Hæld mosede tomater og bønne-kogevand på, til det næsten dækker.
Kog i 30-40 minutter, til saucen sætter sig.
Vend bønnerne i tomatsaucen, og smag til med salt, peber, harrisa og evt. lidt eddike.
Kom saucen i gastobakker, så den står 3-4 cm op i kanten, og kog saucen i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter, til saucen er kogt lidt ind.
Lav små fordybninger i saucen, og slå æg ud heri. Bag til æggene er halvfaste.
Zhug
Blend persille, koriander, hvidløg, grønne chilier, hel spidskommen, korianderfrø, isterninger og olivenolie til en grov sauce – stavblender fungerer bedst.
Smag til med salt, og lad saucen trække i minimum 1 time.
Dryp zhug på toppen af den varme shakshuka, og servér, mens æggeblommerne stadig er flydende.
Serveringsforslag:
Servér retten med brød, quinoa, bulgur, couscous eller andet.
Tip: Tilsæt evt. også lidt hvidløg, løg og kombutang til bønne-kogevandet.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- 500g
tørrede, hvide bønner
- 20g
frisk timian
- 500g
løg
- 15g
hvidløg
- 650g
røde peberfrugter
olivenolie til sautering
- 38g
knust spidskommen
- 19g
knust korianderfrø
- 90g
tomatpuré
- 28g
brun farin
- 1750g
blendede dåsetomater
salt og peber
- 70g
Harris eller chilisauce
evt. eddike
- 10stk
æg
Zhug - 75g
bredbladet persille
- 75g
frisk koriander
- 12g
hvidløg
- 60g
grønne chilier - afhængigt af styrke
- 8g
hel spidskommen
- 7g
korianderfrø
- 7stk
isterninger
- 625ml
olivenolie
salt