På en skala fra Askepot til Alladin

Et brugbart – og sjovt – værktøj i forhold til brugen af krydderier og krydderurter er at sammenligne din ret med enten Askepot eller Aladdin.

Askepot er enkel, fin og ren

Askepot er den rene hovedråvare i retten, fx et stykke bagt fisk, som du ønsker skal træde så smukt og enkelt frem som muligt. Som når Askepot ren og fin skal til fest.

Aladdin er pyntet til ukendelighed

Aladdin er, helt modsat Askepot, en smuk ung herre i pailletter og gevandter, som næsten ikke kan genkendes. Her er råvaren ikke mere genkendelig. Det kunne være en sammenkogt ret, hvor aromaerne er blevet kogt sammen til et samlet smagsindtryk. Fx fisken brugt i en fiskesuppe.

Hvor på skalaen skal din ret være?

Askepot og Aladdin er således to yderpunkter i tilberedninger, som retten og måltidet kan laves efter – og så findes der jo alle tilberedningerne, dvs tilsmagningerne ind i mellem.