Kartoflen – danskernes nationalspise

40 kg om året

Kartoflen er vel noget nær en national råvarer. I følge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, spiser hver dansker ca. 40 kilo kartofler om året. Det er dog intet imod de 120 kg, vi hver satte til livs i midten af 1800 tallet!

40 kg er stadig en sjat. Fordi kartoflen udgør en stor del af et måltid i mange store køkkener, er der store kulinariske gevinster at hente ved at bruge et ordentligt produkt. Og mulighederne er nærmest uendelige, når tilbehør med kartofler skal tilberedes. Derfor fortjener den et kapitel for sig.

Nye og modne kartofler

Nye kartofler, som altså både kan være af tidlig og sen sort, kaldes også umodne kartofler, og skrællen kan let gnides af.

Modne kartofler, også både tidlig og sen sort, har mere skræl.

Dampes al vandet væk i en kartoffel, er der ca. 20 % tørstof tilbage, som mest består af stivelse. Stivelsen adskiller kartoflen fra næsten alle andre grøntsager. Derfor anvendes kartoflen også som jævningsmiddel i fx supper.

Hvilke kartofler egner sig til hvad?

Kartofler kan ikke spises rå, men skal varmebehandles. Hvor meget varme og hvor længe kartoflen skal tilberedes, afhænger af kartoflens størrelse, alder og sort.

Nye kartofler: Er bedst kogt let

Gamle kartofler: Er gode til mos

Bagekartofler: Er gode til at skrabe indmaden ud af til mos

Asparges kartofler:  Er kogefaste med delikat smag

Bata: Sød kartoffel

Er kartofler sunde?

Der har været rygter om, at kartofler ikke er sunde på grund af deres høje indhold af stivelse. Men det er ikke rigtigt. Faktisk er kartofler ganske sunde. Ikke kun fordi de mætter godt, men de er også sprængfyldt af mineraler, vitaminer og næringsstoffer, som brød, pasta og ris er fattige på.

Energitætheden i kartofler er lille på grund af det høje indhold af vand. Derfor kan du mængdemæssigt spise mange flere kartofler end ris og pasta uden at få flere kalorier. Så spis løs!