Vegetabilsk fedt

Vegetabilsk olie udvindes af frø, nødder eller frugter.

Fælles for de vegetabilske fedtstoffer er, at de indeholder mange umættede fedtsyrer og derfor er flydende ved stuetemperatur. En undtagelse er kokosolie, som indeholder en del mættet fedt.

De vegetabilske olier er mere sensitive overfor harskning forårsaget af ilt, lys og varme end de animalske. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer dine olier i mørke, tætsluttende beholdere og gerne køligt.

Olier, med undtagelse af kokosolie, har en fedtsyresammensætning, der gør, at de generelt har et højere rygepunkt end de animalske fedtstoffer. Det betyder, at de er mere velegnede til stegning.

Udvindingsmetode påvirker smag og egenskaber

Der er overordnet tre måder at udvinde olie på, som påvirker oliens aroma og egenskaber: Koldpresning, varmpresning og kemisk raffinering.

Udvindingsmetoden står oftest kun opgivet, hvis der er tale om koldpresning, da det er det fineste. Står der ikke noget på etiketten, er der højst sandsynligt tale om en grovere udvinding – altså varmpresning eller kemisk raffinering.

Rygepunktet kan dog variere meget og afhænger blandt andet af den enkelte olies fedtsyresammensætning, hvordan olien er produceret og hvor mange gange, den har været varmet op.