Pestoer og kryddersmør

En stor del aromastoffer er fedtopløselige og opleves derfor mere intense, når de tilføres fedtstoffer. Det gælder blandt andet krydderurter, som får en mere intens aroma, hvis de blandes med fedt som smør eller olie.

Pestoer og kryddersmør lavet med krydderurter kan derfor give en fantastisk intens aromatisk tilsmagning til en ret eller slet og ret fungere som sauce. Tænk på pasta med pesto.

Koldpressede olier egner sig godt til pesto

En grundpesto består af: Krydderurt/grøntsag, olie, nødder og ost. Her giver det mening at anvende de mere aromatiske (og dyrere) fedtstoffer, såsom koldpressede olier til at give pestoen karakter.

Husk, at for store mængder fedtstof også er medvirkende til at dække mundhulen og dermed nedsætte aromaintensiteten, som tidligere nævnt. Derfor er det en balancegang, hvor meget fedtstof, du skal bruge. For at bryde en pesto med et højt indhold af fedtstof kan du tilsætte små mængder af stærke indslag. Det kan for eksempel være knust peber, ingefær, hvidløg eller chili, da netop det stærke er med til at højne de andre smage.