Vil du vide mere

Vil du vide mere om det stærke, kan du læse mere her:

Den lille stærke om chili – Lene Tvedegaard – 2005 Forlaget Olivia

Smag Til – Carsten Lunding og Christine Bille Nielsen – 2011 – Carsten Lunding og Christine Bille Nielsen 1.udgave, 1. oplag.

Materiale fra Smag for livet

Kemistesi: Beskriver hudens og slimhindernes følsomhed over for kemiske påvirkninger, der medfører irritation, smerte og potentiel skadevirkning på celler og væv. I munden møder vi irritationen som en skarp smag, fx når vi spiser chili, der indeholder stoffet capsaicin eller sort peber, som indeholder stoffet piperin. Følelsen af varme og temperatur er relateret til kemestesi.

Læs mere om kemistesi hos Smag for livet her

Stærk: De stærke smage af fx chili, peber eller sennep er ikke en egentlig smag, men smerte. Tungen har ligesom resten af kroppens overflade celler, der kan føle smerte. Det er tungens smertesans, også kaldet den kemestetiske eller trigeminale sans, der giver oplevelsen af, at maden er stærk.

Stærke fødevarer indeholder stoffer, som får tungen til at føle smerte og varme, selvom tungen hverken udsættes for noget varmt eller noget, der beskadiger den.

Stoffet, der gør en chili stærk, hedder capsaicin. I peber er det piperin, som er stærkt.

Læs mere om det stærke hos Smag for livet her