Det stærke

Det stærke er en sansning

Det stærke er først og fremmest en sansning. Stærke råvarer bidrager med styrke i vores mad, når de enten kildrer, smerter, lufter ud, køler eller bedøver vores smagsløg på tungen og i mundhulen. For visse råvarers vedkommende påvirker de også fimrehårene i næsen.

Stærke ingredienser i passende mængder skærper dine sanser. Smerten fra stærk mad aktiverer de samme reaktioner i kroppen, som andre former for smerte gør. Kroppen vågner og udløser smertelindrende stoffer.

Ernæringsmæssigt giver stærk mad en vis mæthedsfølelse, og chili er med til at sætte fut i forbrændingen.

Typiske stærke råvarer i madlavning

Chili, ingefær, peber, peberod, sennep, løg er alle stærke ingredienser, som bliver brugt i helt almindelig madlavning. Forskellige stærke ingredienser medfører smerte af forskellig varighed, intensitet og område. Chili medfører smerte i munden, peberrod lufter ud i næsen, mens løg får øjnene til at løbe i vand.

Stærke ingredienser kan enten bruges varsomt, for at fremme rettens andre smage, eller i højere doser, så retten bliver stærk.

Her på siden kan du læse om:

Smage og aromaer i det stærke – herunder at peber ikke bare er peber.

Stærke råvarer og deres egenskaber, samt hvordan du bruger det stærke i din madlavning.

Hvordan tilsmagt mad ændrer sig ved lagring og genopvarmning

Hvordan det stærke bliver brugt i vores nordiske køkken og en opskrift på en nordisk, stærk ret.