Øvelse: Brød med biga

Kom godt i gang med brød og biga

Et godt og smagfuldt brød kræver en moden biga. I denne øvelse, skal du prøve at eksperimentere med forskellige meltyper i bigaer, og hvad biga gør ved brødet.

Øvelse

Formål: At få erfaring med brug af biga i brødbagning.

Varighed: Et par minutter dagligt over flere dage.

  1. Lav en biga efter opskriften her.
  2. Lad bigaen stå i nogle dage på køkkenbordet, og rør i den nogle gange om dagen.
  3. Læg mærke til, hvordan den udvikler sig i duften. Fra at have kornduft vil bigaen henover dagene kunne dufte mere af surmælksprodukt.
    Bliver bigaen for sur, vil den dufte af eddike. Så skal du smide den ud.
  4. Sæt bigaen i køleskabet, hvis der er for varmt i køkkenet.
  5. Prøv at bruge bigaen i de opskrifter som er her på siden, eller i de opskrifter du bruger i det daglige.
  6. Læg mærke til, hvordan den gode smag og holdbarheden udvikler sig i de brød, du laver. Du kan bruge 10, 20 og 30 % biga, i forhold til den væskemængde, der står i opskriften.

Idéer til det videre arbejde med biga:

  • Prøv at lave bigaer med forskelligt mel, fint og groft. Hvad er forskellene?
  • Prøv dig frem med forskellige mængder af biga. Hvordan ændrer dit brød sig?

Læs eventuelt mere om mel og melets egenskaber, og hvad forskellene er på formaling og udmaling. Det er en god måde at få en bredere forståelse af, hvad melet gør i dejene.

God fornøjelse!